Zorgmassage

Zorgmassage op maat

De zorgmassage op maat is een veilige, aangepaste massage, speciaal ontwikkeld voor mensen met een ziekte of een beperking.  Zorgmassages zijn geschikt voor mensen die kampen met andere gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld dementie, Parkinson, MS en depressie. Ook bejaarde mensen kunnen baat hebben bij een zorgmassage: de nood aan aanraking is vaak essentieel aanwezig bij ouderen. 

Waarom een zorgmassage op maat?

Als je ziek of beperkt bent kom je voor veel vragen en uitdagingen te staan. Je kan te maken krijgen met onvermogen, afhankelijkheid, onveiligheid of gebrek aan overzicht en eigen regie. Je kunt je daardoor onzeker, onrustig, gespannen of angstig voelen, pijn hebben of te veel prikkels ervaren.

Tegelijkertijd ervaar je een diepe behoefte aan warmte en contact. Aan oprechte aandacht voor wie jij bent als mens. En aan een zorgvuldige, liefdevolle aanraking die rust en ontspanning biedt.

Ik masseer al jaren ik mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking omdat het vaak heel nodig is, rust en ontspanning heel fijn is én iedereen dat verdiend.

Wat is het effect van een zorgmassage?

Ik zie dat mensen met een vorm van autisme en/of ADHD en downsyndroom zeer veel baat hebben bij een massage. Een zorgmassage zorgt ervoor dat de cliënt een diepe ontspanning ervaart zodat het herstelsysteem van het lichaam in actie treedt. Respectvol en liefdevolle benadering zorgt voor verbinding. Gezien worden zorgt voor erkenning. Een ontspannen lichaam zorgt voor een prettige lichaamsbeleving.

Enkele gunstige effecten van massage bij mensen met beperking handicap of stoornis zijn:

  • Minder stress
  • Afname van spierspanning
  • Een verbeterd slaappatroon
  • Een beter concentratievermogen
  • Gemakkelijker oogcontact maken
  • Minder agressief gedrag
  • Het vergroten van zelfvertrouwen
  • Soms actiever gedrag
  • Minder afkeer voor aanraking

Waaruit bestaat een zorgmassage op maat?

De zorgmassage bestaat uit rustige, aandachtige, ritmische aanrakingen. Het herkenbare patroon van ritme en herhaling zorgt voor extra vertrouwen en veiligheid. Waardoor stress, angst en pijnklachten verminderen en rust en ontspanning ontstaan. De zorgmassage bied je ook een moment van warme aandacht en contact. Een moment om je even niet ziek te voelen, maar te ontspannen en te genieten. Om je lichaam weer positief te ervaren en tot rust te komen. Je voelt je gezien en gehoord en voelt dat je er mag zijn zoals je bent!

Hoe verloopt een zorgmassage op maat?

De zorgklant staat uiteraard centraal tijdens een zorgmassage. We starten met een intakegesprek om een breed beeld te krijgen van de cliënt. De zorgklant kiest zelf welke lichaamsdelen mogen gemasseerd worden.

De massage is meestal gericht op de handen, de voeten, de rug of het hoofd. Afgestemd op je behoefte en de mogelijkheden van dat moment: naar wens en op maat. Je kunt deze zorgmassage zittend in je eigen stoel en over de kleding heen ontvangen. En als je bedlegerig bent kan de zorgmassage ook in bed worden toegepast.

Hoe lang duurt een zorgmassage?

Een zorgmassage zelf duurt ongeveer 30 minuten (met daarna nog een moment van nagenieten bij een kopje thee of water). Mijn missie tijdens een zorgmassage is om rust en ontspanning te brengen, waarbij ik warmte, zachte zorgzaamheid en mijn volle aandacht schenk aan mijn zorgklanten.

Ik geef de zorgmassages op maat aan huis, in de zorginstelling of in mijn praktijk. Een zorgmassage geeft geen genezing, maar kan een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven.